27 юни 2012 г.
ВЪВ ВВУБ “Г. БЕНКОВСКИ”:
КУРСАНТИТЕ ОТ ВТОРИ КУРС ЗАПОЧНАХА ЛЕТАТЕЛНОТО СИ
ОБУЧЕНИЕ НА PILATUS


        Вчера, 26 юни, във Военновъздушната учебна база в Долна Митрополия започна първият летателен стаж на курсантите-летци 2-ри курс от Факултет „Авиационен” на НВУ „Васил Левски”.
        Началният етап от летателното обучение, т. нар. “screening” включва изпълнение на опознавателни полети с инструктор в зона прост и сложен пилотаж, навигация и приборна подготовка, като крайната цел е да се определи физическата и психическа пригодност на курсантите за продължаване на летателната им подготвка.
        Новото в подготовката е, че за първи път с курсанти 2-ри курс бяха проведени компютърни тестове за познаване на самолет „Пилатус” РС-9М, както и основите на навигацията, аеродинамиката и действията при особени ситуации във въздуха.
        За първи път курсантите започват летателното си обучение с използване на радиотелефонна фразеология изцяло на английски език.
        Първия полет за младите летци беше с продължителност от 1 час и включваше опознавателен полет по маршрут и запознаване с основните летателни характеристики на самолета.
        Според инструкторите курсантите започват летателното си обучение със завидна мотивация, положили са много старание при подготвката за първия си полет, и са показали отлична комуникация на английски език с пунктовете за управление.