21 юни 2012 г.
„ОБЕДИНЕНИ УСИЛИЯ 2012”


        Вчера, 20 юни, започна реалното участие на Военновъздушните сили в третия етап на комплексното тактическо учение на Националния военен университет “Обединени усилия 2012”.
        Тематиката на учението е насочена към действия на ротна тактическа група в операции по поддържане на мира и покриване на целия спектър от задачи, изпълнявани от контингентите зад граница.
        Екипажите на вертолет „Кугар” изпълняват задачи по стоварване на тактически въздушен десант, авиомедицинска евакуация и извеждане на личен състав от зони с повишен риск.
        Симулираните действия на летателните екипажи и участниците от факултетите “Общовойскови” – Велико Търново, „Артилерия, ПВО и КИС” – Шумен и Факултет “Авиационен” в Долна Митрополия се извършват на полигон Беляковец край Велико Търново.
        Полетите в учението се провеждат денем в прости метеорологични условия.
        Участието в настоящето учение е от значение за подобряване на взаимодействието на екипажите от ВВС с другите видове въоръжни сили, усъвършенстване на подготовката за по-точното изпълнение на съгласувани по време и място полетни задачи, и постигане на необходимото ниво на реалистичност при подготовката на курсантите и кадетите от НВУ „Васил Левски”.