12 юни 2012 г.
СЪВМЕСТНО БЪЛГАРО-РУМЪНСКО УЧЕНИЕ
„BLUE BRIDGE 2012”


        Успешно се проведе съвместното българо-румънско учение „BLUE BRIDGE 2012” с участие на сили и средства от Военновъздушните сили на двете страни.
      Учението е планово мероприятие и се проведе на основание на подписаното Техническо споразумение между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на националната отбрана на Румъния.
        Полетите се изпълняваха във въздушното пространство на двете страни като бяха отработени елементи по съвместното изпълнение на процедурите на Air Policing в случай на отвлечено или съмнително въздухоплавателно средство, заплашващо стратегически обекти или обекти с особена важност в близост до общата ни граница.
        Основната цел на учението е постигане на по-добра координация и оперативна съвместимост между ВВС на двете страни при изпълнение на презграничните операции по Air Policing и контрола на въздухоплаването.
       Полетите се провеждаха с изтребители МиГ-21 „Lancer” от румънските ВВС, а от българска страна – с Миг-29 от авиобаза Граф Игнатиево и C-27J „Spartan” от авиобаза Враждебна.