06 юни 2012 г.
ОТЗВУК ОТ ФЕСТИВАЛА В ЧЕХИЯ


        Българските Военновъздушни сили участваха в Международния авиационен фестивал, който се проведе от 2 и 3 юни на летище Пардубице, Република Чехия.

        Летище Пардубице се намира на около 130 км от Прага. Тазгодишното издание на фестивала „Aviaticka Pout” е най-голямото авиационно събитие от цикъла мероприятия посветени на стогодишнината на чешката авиация и се проведе под мотото „Столетие въздушни боеве”.

        Българските Военновъздушни сили бяха представени от Су-25 от база за предно разполагане – Безмер и С-27J «Спартан» от транспортна авиобаза – Враждебна.

        Основният екипаж на самолет Су-25 беше полковник Димитър Данев – командир на базата и майор Милен Димитров – командир на авиационната ескадрила.

        Командир на екипажа на „Спартан” беше капитан Иван Иванов – старши специалист в отделение „Летателно-тактическа подготовка”, а втори пилот – старши-лейтенант Веселин Асенов – старши-пилот в първо звено на транспортно-десантна ескадрила .

        Прелитането до Чехия се изпълни на 01 юни 2012 г. с междинно кацане на летище Кечкемет, Унгария.

        На летище Пардубице българските екипажи бяха очаквани от значителна група посрещачи – организаторите на авиационния фестивал и фенове, дошли да видят самолетите, както в полет, така и при установяване на стоянката. Те изразиха радостта и задоволството си, че българските ВВС са приели поканата им за участие и че след повече от десет години на летището присъства самолет Су-25.

        В дните на фестивала интересът на посетителите към българските военни самолети продължи да бъде засилен. Зрителите на авиошоуто имаха възможност да се запознаят отблизо с летателно-техническите им характеристики.

        Силно впечатление правеше красивия камуфлаж на самолет Су-25 и внушителната осанка на Спартана, който беше и най-модерният самолет на изложението.

        На фестивала присъстваха много българи, живеещи и работещи в Чехия, които изразиха задоволството и гордостта си от участието на български самолети.

        По време на авиационния фестивал българската група беше посетена от организаторите на предстоящите фестивали на летище Храдец Кралове през септември тази година и летище Часлав през 2013 г., които изразиха желанието си за участие на българските самолет и на тези фестивали.