04 Юни 2012 г.
ВОЕННОВЪЗДУШИТЕ СИЛИ ДЕМОНСТРИРАХА УМЕНИЯ И
СПОСОБНОСТИ ЗА ДЕЙСТВИЯ В ЕКСТРЕМНИ СИТУАЦИИ
ДЕСЕТА МЕЖДУНАРОДНА ИЗЛОЖБА “ХЕМУС 2012”


        Военновъздушните сили участваха в провеждащия се за първи път в рамките на изложението „Хемус 2012” динамичен показ на способности на въоръжените сили и подразделения на МВР.
        Два вертолета AS532 AL “Кугър” от авиобаза Крумово и формирование от Силите за специални операции демонстрираха действия при прочистване на обект, елиминиране на терористи и търсене и спасяване на бедстващ.
        Жители и гости на Пловдив имаха възможност да наблюдават изпълнение на задача по обезвреждане на терористи, които се опитват да взривят моста над река Марица.
        От двата борда на първия вертолет „Кугър”, от режим на висене чрез способа „бързо въже” над моста беше стоварена първата група от отряда за специални операции от 68-ма бригада.
        Групата преследва терористите, които се укриха под бетонните площадки на моста.
        От вертолета беше стоварена и втора група от шестима военнослужещи, която неутрализира терористите и ги предаде на Военна полиция.
        Вторият вертолет „Кугър” изпълни задача по търсене и спасяване на бедстващ екипаж над водна повърхност.
        При зависване на височина 30-40 м, посредством бордната лебедка беше спуснат спасител от отделението за търсене и спасяване на авиобаза Крумово с носилка. Докато спасителят оказваше долекарска помощ и поставяше бедстващия в носилката, вертолета извърши заход, върна се на изходяща позиция и прибра носилката с бедстващия и спасителя.
        Бедстващият беше транспортиран до най-близката болница.
        Демонстрациите се проведоха на южния бряг на река Марица до моста на булевард „Цар Освободител”.
        Военновъздушните сили участваха в „Хемус 2012” и със стационарен показ на вертолет AS532 AL “Кугър”.