23 май 2012 г.
В АВИОБАЗА ГРАФ ИГНАТИЕВО БЕ ПРЕДСТАВЕНА КНИГАТА
НА О.Р. ПОЛКОВНИК СТЕФАН СТЕФАНОВ
«ЗАЩО ДА ЗАГИВАШ»


        В навечерието на празника на славаянската писменост и култура в авиобаза Граф Игнатиево бе представен вторият том от трилогията “Победни полети” на о.р. полковник Стефан Стефанов със заглавие “Защо да загиваш”.
        В поредицата, авторът е пресъздал разказите на пилоти от военната, гражданската, специалната и спортна авиация, които са овладяли сложни и критични ситуации по време на полет. Фокусът на писателя е насочен, както върху реалните истории на своите герои, които описват рисковите ситуации, така и върху начина, по който те са преодолели преживяното и са продължили своята професионална кариера.
        “Трудовете имат познавателно-научен характер със силен акцент върху безопасността на полетите, но те преди всичко са своеобразен пантеон на професионализма на нашите летци”, каза о.р. генерал Михо Михов, който представи автора и неговото произведение. Като един от идейните съмишленици за създаването на трилогията, той изрази мнение, че “поредицата би могла да се разглежда като “словесен тренажор”, който дава възможност за самоусъвършенстване и професионално развитие на всеки авиатор”.
        Заместник-командирът на втора изтребителна авиационна ескадрила майор Момчил Риладжиев, сподели личните си впечатления от второто издание на поредицата, и най-вече от точно пресъздаденото “водещо чувство” за героите на книгата – не страхът от провал или инцидент, а любовта към авиацията.

        За дългогодишния принос и заслуги за развитието на военната журналистика и по случай Празника на славянската писменост и култура министърът на отбраната Аню Ангелов награждава о.р. полковник Стефан Стефанов с грамота, която беше връчена на днешното мероприятие.