22 май 2012 г.
НОВ ЕТАП В ПОДГОТОВКАТА
НА МЛАД ЛЕТАТЕЛЕН СЪСТАВ


        Във Военновъздушната учебна база в Долна Митрополия, вчера, 21 май, завърши етапът на първоначално летателно обучение на самолет РС-9М на старши лейтенантите Мартин Ветов и Борис Масларов.
        Двамата пилоти от авиобазите в Граф Игнатиево и Безмер успешно положиха теоретичните изпити пред комисия, назначена със заповед на командира на ВВС генерал-майор Константин Попов, и изпълниха специални и контролни проверки за присвояване на класна специалност.
        Изпитващите инструктори попдолковник Юлиян Радойски и майор Пламен Попов споделиха, че двамата млади летци са показали отлични умения за пилотиране на самолета на сложен пилотаж и въздушен бой, и предлагат на комисията да им бъде присвоена класна специалност „Военен пилот 3-ти клас”.
        В процеса на летателното си обучение пилотите достигнаха общ нальот от над 200 летателни часа, като подготовката им включваше полет в зона сложен пилотаж на средна височина, инструментални полети с изпълнение на заходи на военни и граждански летища с използване на прецизни системи за кацане; въздушен бой между единични самолети, фотострелба и фотобомбопускане на условен полигон поединично и в състав на двойка, както и изпълнение на самостоятелни полети нощем.
        Натрупаният летателен опит на модерния учебно–тренировъчен самолет Pilatus PC-9M, построен по философията „Glass cockpit”, им дава възможности за успешно продължаване на летателната подготовка на нов боен самолет.
        От началото на учебната година старши лейтенантите Ветов и Масларов са четвъртият и петият класни летци, подготвени във ВВУБ „Георги Бенковски”.