09 май 2012 г.
ЗАКРИВАЩА ЦАРЕМОНИЯ


НА СЪВМЕСТНАТА БЪЛГАРО-АМЕРИКАНСКА
ЛЕТАТЕЛНА ТРЕНИРОВКА „ТРАКИЙСКА ЗВЕЗДА 2012”        На 10 май 2012 г. от 19:30 часа в Античния театър – Пловдив ще се проведе церемония за закриване на съвместната българо-американска летателна тренировка „Тракийска звезда 2012”.
        На церемонията, която е посветена и на 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия, ще присъстват българските и американските военнослужещи.

Каним всички приятели на авиацията на събитието, което ще се проведе със специалното участие на
Ансамбъла на въоръжените сили!


ВХОД СВОБОДЕН!

        В периода 17 април – 11 май 2012 г. авиобаза Граф Игнатиево е домакин на съвместната българо-американска летателна тренировка „Тракийска звезда 2012”, която е част от споразумението между правителствата на Република България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната.
        Това е най-мащабната и продължителна двустранна летателна тренировка, която се провежда на наша територия с участието на чуждестранни екипажи.
        В полетите участват около 30 изтребителя F-16, военнослужещи от 31-во авиационно крило на Военновъздушните сили на САЩ в Европа, базирано в Авиано, Италия и самолети МиГ-29 и МиГ-21 от авиобаза Граф Игнатиево, Су-25 от база за предно разполагане – Безмер, подразделения от 1-ва зенитно-ракетна бригада и елементи от системата за командване и управление на българските Военновъздушни сили.
        Основна цел на летателната тренировка е повишаване на оперативната съвместимост между Военновъздушните сили на двете страни и усъвършенстване подготовката на военнослужещите за работа в коалиционна среда.