07 май 2012 г.
БЕЗМЕРЦИ ЗАЕДНО И НА ПРАЗНИКА


ГАРНИЗОН ЯМБОЛ ЧЕСТВА ДЕНЯ НА ХРАБРОСТТА И ПРАЗНИК НА
БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ – 6 МАЙ
        Началникът на гарнизон Ямбол и командир на авиобаза Безмер, полковник Димитър Данев прие почетния караул, съставен от представителни блокове от военните формирования 26030 – Безмер, 52590 – Ямбол, 54100 – Ямбол и 22130 – Ямбол на тържествения ритуал по издигане на националното знаме на 6-ти май – Ден на храбростта и празник на Българската армия.
        Събитието се проведе пред община Ямбол в присъствието на много граждани и гости на града и представители на местната власт.
        В тържественото си слово полковник Данев припомни моментите на героизъм и жертвоготовност пред олтара на отечеството и акцентира върху задачите и предизвикателствата, пред които армията ни е изправена: „Днес ние сме изправени срещу предизвикателствата на настоящето – глобализация, асиметрия на заплахите, гражданско-военно сътрудничество. Тези аспекти на средата налагат изграждането на способности, които следва да притежава съвременната българска армия: бързо развръщане, мобилност, оперативна съвместимост и осигуряване на дълготрайна поддръжка на силите. Средата е основен фактор, който налага необходимостта от трансформация и в такава среда воините не са ценни с числеността, а с уменията си.”
        В края на словото си той изтъкна че, ние наследниците на героите жертвали се в името на нашето щастие „черпим сила от небето и земята, които те напоиха с кръвта си, за да отстояваме правото да отглеждаме децата си свободни, да се трудим за благото на страната си и да наричаме тази земя България”.
        След отслужения молебен за здраве и благоденствие от Архиерейски наместник Панайот Чакъров почетния караул премина в тържествен марш пред официалните лица, гражданите и гостите на град Ямбол.