27 април 2012 г.
ОГРОМЕН СКОК В УСЛОВИЯТА И НИВОТО НА
ПОДГОТОВКА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЛЕТЦИ


        Министърът на отбраната Аню Ангелов посети днес, 27 април, авиобаза Граф Игнатиево, където продължава българо-американската летателна тренировка “Тракийска звезда 2012”.
        По този повод в България пристигнаха и командващия на Военновъздушните сили на САЩ в Европа и Африка генерал Марк Уелш ІІІ и началника на Щаба на Военновъздушните сили на Румъния генерал-лейтенант Фаница Карну.
        По време на срещата на министър Ангелов с гостите, той изказа мнение, че настоящата съвместна тренировка предоставя прекрасни възможности за повишаване на летателната подготовка на нашите пилоти.
        Министърът подчерта, че тази година значително е повишен броят на летателните часове на българските летци и е осигурено по-голямо количество гориво.
        Според министър Ангелов, участието на Военновъздушните сили на Румъния като партньор в тренировката, показва на практика как се прилага инициативата на НАТО за интелигентна отбрана, и че тренировката допринася и за подготовката за изпълнение на бъдещи презгранични операции по Air Policing.
        Генерал Уелш благодари за изключителните възможности, които предоставят българските ВВС и в частност авиобаза Граф Игнатиево като домакин, както и за положените усилия от страна на българските участници за осигуряване провеждането на тренировката.
        В срещата участва и командирът на 31-во авиационно крило бригаден генерал Скот Зобрест, който акцентира върху мащабите на съвместните полети и подчерта, че за първи път толкова голям брой американски изтребители се пребазират за участие в чуждестранна тренировка.
         „Има огромен скок в условията и нивото на подготовка на българските летци в сравнение с 2006 година, когато за първи посетих България по време на съвместното българо-американско учение. Сега летателната подготовка се води на изключително високо ниво” – изтъкна бригаден генерал Зобрест.
        Командващия на ВВС на САЩ в Европа и началника на Щаба на ВВС на Румъния пристигнаха в авиобаза Граф Игнатиево по-рано днес. Визитата им в рамките на съвместната тренировка е по покана на командира на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов.
        Генерал-майор Попов запозна двамата си колеги с целите и задачите, които се изпълняват в хода на тренировката. Беше обсъдено разширяването на сътрудничеството на ВВС на трите страни, задълбочаването и развитието му на регионално ниво, както и взаимните ползи от провеждането на съвместни тренировки и учения.
        Гостите имаха възможност да наблюдават полетите с Ф-16 и да се запознаят с организацията на планиране, провеждане и отчитане на летателната дейност в авиобазата. Посетени бяха зоните, в които са разположени самолетите, участващи в тренировката.

        Поради авиационното събитие от вчера, временно са преустановени полетите с изтребители МиГ-29, участващи в учението.
        Екипажите на другите самолети продължават да изпълняват ежедневните си задачи.
        Интензивно продължава съвместната теоретична подготовка на българските и американските екипажи, и планирането на тренировъчните мисии и предварително договорените задачи.
        Утре, 28 април, съвместната летателна тренировка „Тракийска звезда 2012” ще продължи с изпълнението на летателните задачи на екипажите на Су-25 от състава на авиобаза Безмер.