18 април 2012 г.
ЗАПОЧНА СЪВМЕСТНАТА БЪЛГАРО-АМЕРИКАНСКА
ЛЕТАТЕЛНА ТРЕНИРОВКА „ТРАКИЙСКА ЗВЕЗДА 2012”


        Днес в авиобаза Граф Игнатиево бе даден официален старт на българо-американската летателна тренировка “Тракийска звезда” с участието на 31-во авиокрило от състава на Военновъздушните сили на САЩ в Европа.
        С изпълнение на химните и вдигане на националните флагове на двете страни започна церемонията, която бележи началото на съвместните полети.
        Приветствие към гостите отправи командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Цанко Стойков. Той изрази мнение, че добрата съвместна планировка и предварителна организация са сигурен залог за успешното изпълнение на всички задачи и пожела на участниците успешни и безопасни полети.
        Полковник Дейвид Уолкър, ръководител на американските участници, определи настоящите двустранни полети като “историческо събитие”, защото това е най-мащабното пребазиране на техни сили и средства за участие в тренировка.
        В своето обръщение, бригаден генерал Румен Радев, заместник-командир на Военновъздушните сили и директор на двустранната летателна тренировка, поздрави българските и американските участници от името на командира на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов и подчерта, че „това е най-мащабната двустранна тренировка, но нейните цели надхвърлят далече самите полети. По време на нейното провеждане ние ще докажем, че няма граници за успеха, когато две нации споделят общи ценности, стоят решително рамо до рамо и летят близо крило до крило.”
        Съвместните полетите ще започнат от 19 април 2012 г.