17 април 2012 г.
В 16-та ТРАНСПОРТНА АВИАЦИОННА БАЗА – ВРАЖДЕБНА
ОТБЕЛЯЗАХА 68-та ГОДИШНИНА ОТ ТАРАНА НА
ПОРУЧИК НЕДЕЛЧО БОНЧЕВ


        На 17.04.2012г. в присъствието на целия личен състав на 16-та транспортна авиобаза Враждебна беше отбелязана 68-та годишнина от тарана на поручик Неделчо Бончев. В словото си командирът на авиобазата полковник Димитър Иванов припомни за героизма и себеотрицанието на „първатата жива торпила” на българската военна авиация.

        Поручик Неделчо Бончев е роден на 21 юни 1917г. в София.
        Завършва Изтребителната школа в Карлово и е изпратен на специализация в Пиаченца, Италия.
        Летял на изтребители В-534, De-520, Me-109. Първата си въздушна победа удържа на 20 декември 1943г., сваляйки В-24.
        Командир на 642-ро ято. Участва във всички боеве за отбраната на София.
        На 17 април 1944г. се провежда последният, десети голям удар на англо-американската авиация срещу София. Над четвъртата вълна от бомбардировачи, които се изтеглят към Радомир, остава само поручик Бончев, който пикира към „летящата крепост” и се врязва в нея. Изхвърлен от взривната вълна, Неделчо Бончев едва успява да се спаси с парашута си. Приземява се без ботуши, в снежна преспа близо до село Крапец, Кюстендилско. С този подвиг поручик Бончев си спечелва името “жива торпила”.
        Ненапълно възстановен, след прекарана тежка бронхопневмония, поручик Бончев се включва отново в бойните действия.
        На 05.10.1944 г. при атака на наземни цели по шосето Крива паланка – Куманово поручик Бончев е свален при Страцин и е пленен от германците. Отказва да работи за нацистите и е разстрелян от тях през месец май 1945 г.

        Личният състав от авиобаза Враждебна възстанови надписите на паметната плоча на поручик Неделчо Бончев, която се намира на сградата на Щаба на военното формирование.

        Поклон пред подвига на летеца-герой!