10 април 2012 г.
ЗАПОЧВАТ ЧЕСТВАНИЯТА
ПОСВЕТЕНИ НА 100-ГОДИШНИНАТА
ОТ ПЪРВИЯ БОЕН ПОЛЕТ НА БЪЛГАРСКАТА АВИАЦИЯ


        Международна научна конференция под патронажа и с участието на президента на Република България и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Росен Плевнелиев, представяне на „История на българската военна авиация” и валидиране на пощенска марка са събитията, с които се поставя началото на честването на юбилейната 100-годишнина от първия боен полет на българската авиация.

        На 11 и 12 април 2012 година в Централен военен клуб – София ще се проведе Международна научна конференция, организирана от Военновъздушните сили на Република България и Фондация „Български ВВС” на тема „Авиацията в съвременната геополитика и стратегия на Европейския съюз, НАТО, коалициите и държавите” под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев.
        Събитието ще се фокусира върху дефинирането на управленски препоръки по управление на въздушното пространство, летищните комплекси и използването на авиацията и съвременните високотехнологични постижения като инструмент за формиране на геополитики и стратегии на ЕС, НАТО, коалициите и държавите.
        Във форума ще участват представители на Министерство на отбраната, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Командването на Военновъздушните сили, Фондация „Български ВВС”, Военна академия „Г.С.Раковски”, Българска академия на науките, Технически университет – филиал Пловдив, Асоциация на българските авиокомпании, Института по отбрана и други.
        Сред участниците, представящи чуждестранни организации ще бъдат представители на Евроконтрол, Европейската комисия и Европейската космическа агенция, и Международния инвестиционен фонд.
        Официалното откриване на конференцията е от 09:00 часа на 11.04.2012 г.

        На 11 април от 18:00 часа в Централния военен клуб професор Андрей Пантев ще представи монографията „История на българската военна авиация”.
Автор на книгата е полковник професор, доктор на военните науки Димитър Недялков.
        Монографията представя историята на българската военна авиация от зараждането на авиационната идея, която намира почва у нас в края на 19 век до съвременните Военновъздушни сили.
        Полковник Недялков е летец-пилот I клас. Заместник-декан по научната дейност на факултет „Командно-щабен” към Военна академия „Г.С.Раковски”. Дългогодишен преподавател в академията и изследовател на авиационната история на България.

        На 12 април, Международния ден на авиацията и космонавтиката, от 09:00 часа в Централен военен клуб ще се проведе церемония по пускане в употреба на пощенска марка, посветена на юбилейната годишнина.
        На церемонията ще присъстват представители на Министерството на отбраната, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Командването на Военновъздушните сили и на българската авиационна общност.
        Филателното издание представя уникалния самолет Албатрос, с който е осъществен първия боен полет.
        Негов автор е професор Георги Янков, преподавател в Националната художествена академия.

        През настоящата година се навършват 100 години от първото бойно кръщение на българската авиация в небето над Одрин по време на Балканската война.
        Датата 16 октомври 1912 година е знаменателна не само за българската, но и за световната авиация и въздухоплаване. На тази дата двама български летци, поручиците Радул Милков и Продан Таракчиев, осъществяват първия боен полет в Европа, който ще се запише в авиационната история като първото европейско бойно използване на самолета.

СЪБИТИЯТА НА 11 И 12 АПРИЛ 2012 ГОДИНА
В ЦЕНТРАЛЕН ВОЕНЕН КЛУБ – СОФИЯ
СА ОТВОРЕНИ ЗА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА МЕДИИТЕ!