27 март 2012 г.
ВОЕННОВЪЗДУШНА УЧЕБНА БАЗА „ГЕОРГИ БЕНКОВСКИ”
ОТБЕЛЯЗА СЕДЕМДЕСЕТ ГОДИНИ ОТ НАЧАЛОТО НА
ЛЕТАТЕЛНАТА ДЕЙНОСТ НА ЛЕТИЩЕ ДОЛНА МИТРОПОЛИЯ


        Тържествено честване на юбилейната 70-годишнина от началото на летателната дейност на летище Долна Митрополия се проведе във ВВУБ „Георги Бенковски”.
        Гости на празника бяха началникът на Щаба на Военновъздушните сили полковник Анатолий Кръстев, кмета на Община Долна Митрополия Поля Цоновска, директора на дирекция „Военноисторически музеи” – гр. Плевен Милко Аспарухов, представители на ръководството на Гарнизонния военен клуб в Плевен, ветерани от сдружение „Авиация” и поетесата Дарина Павлова.
        Командирът на базата полковник Васил Лазаров приветства личния състав, ветераните и гостите по случай юбилея и направи кратка презентация за дейността на ВВУБ „Георги Бенковски” по подготовката на кадри за нуждите на Военновъздушните сили.
        Исторически доклад за началото на летателната дейност и приноса на Изтребителната школа за висш пилотаж за защита на националния суверенитет бе изнесен от подполковник Мануш Христов.
        Поетесата Детелина Павлова, дъщеря на ветеран – летец от разузнавателния орляк и племенница на геройски загиналия при защитата на София на 10.12.1943 г. майор Павел Павлов, поднесе своите поздрави и рецитира свои стихове посветени на бойната авиация.
        Голям интерес предизвика парада на униформите във Въздушните войски от периода 1942-1944 год., представен от регионалните клубове „Традиция” в София и Плевен. Присъстващите на тържеството имаха възможност да видят автентични униформи – строеви униформи на офицер, съответно от въздушните войски и противовъздушната артилерия, зимна бойна униформа на поручик от противовъздушната химическа защита на населението, бойна униформа на поручик от парашутната дружина и лятна бойна униформа на войник от въздушно– предупредителната служба.
        Гостите разгледаха изнесената музейна експозиция и изложба на старинни оръжия.
        На паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг военнослужещи, беше отдадена почит и се поднесоха цветя.
        В чест на юбилея бе и засаждането на дръвчета в района на базата. Представители на летателния и инженерно-техническия състав, на курсантите-летци и ветераните, и официалните гости засадиха блозо до сградата на Щаба седем млади кипариси, символизиращи седемте десетилетия летателна дейност на летище Долна Митрополия.