21 март 2012 г.
ДЕЛЕГАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ ВОЕННОВЪЗДУШНИ СИЛИ
Е НА ПОСЕЩЕНИЕ В САЩ


        „Това е доказателство за отличното стратегическо партньорство и доверие, за заслуженото уважение към българските Военновъздушни сили, към професионализма на нашите летци!”

        Така командирът на Военновъздушните сили, генерал-майор Константин Попов определи работното посещението на делегация водена от заместник-командира на ВВС бригаден генерал Румен Радев в Air Education and Training Command / АЕТС /. В състава й е началникът на Щаба на ВВС полковник Анатолий Кръстев и представители на авиобазите на Военновъздушните и Военноморските сили.
        Целта на посещението е запознаване отблизо със системата на летателно обучение, разработването на учебно-тренировъчни програми и организирането на летателната подготовка в американските ВВС.
        Бригаден генерал Радев и полковник Кръстев бяха посрещнати лично от командира на АЕТС, четиризвезден генерал Райс. Бяха обсъдени предизвикателствата пред съвременното летателно обучение и водещите методи за постигане на ефективност и ефикасност в летателната подготовка.
        В хода на визитата българската делегация посети авиобази Рандолф и Лафлин – водещи бази в летателното обучение в световен мащаб. Проведени бяха множество работни срещи и посещения в учебните ескадрили на самолети Т-6, Т-38 и Т-1. Беше наблюдаван отблизо цялостния процес на подготовка на обучаемите летци и на инструкторския състав. В задълбочени дискусии с командванията на авиобазите и ескадрилите се обсъдиха различни аспекти от системата на летателното обучение във ВВС на САЩ
        Визитата продължава с посещения в авиобазите за подготвка на летци за транспортна и вертолетна авиация Литал Рок и Форт Ракар.