13 март 2012 г.
НАЙ-ВИСОКО ПРИЗНАНИЕ ЗА ЕКИПАЖИТЕ ОТ КРУМОВО


        Първото удостояване с високи държавни отличия от президента на Република България Росен Плевнелиев, се състоя днес, 13 март, във 24-та вертолетна авиобаза Крумово. В обръщението си към целия личен състав на базата президентът подчерта, че е решил връчването на ордените да не бъде в Гербовата зала, а пред личния състав на базата, за да им благодари от името на целия български народ за изключителния героизъм и професионализъм при спасяването на хората в село Бисер.
        На церемонията присъстваха още заместник-министърът на отбраната Валентин Радев, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов.
        Тържествената церемония започна със слово на генерал-майор Попов, който посочи, че българските Военновъздушни сили имат не само славно 100-годишно минало, но и днес творят дела, с които пишат най-новата история на бойната ни авиация. Авиобаза Крумово с чест изпълнява поставените задачи, оказва решаваща помощ на населението, участва в гасенето на пожари, спасява, бедстващи в труднодостъпни райони. Генерал Попов подчерта, че и в момента екипажи от базата, измежду които са военнослужещи, участвали в спасителната операция в с. Бисер, са в Германия, и представят Военновъздушните ни сили в международно учение.
        С високото отличие – орден „За военна заслуга”, за проявен изключителен професионализъм, себеотрицание и чувство за отговорност по време на аварийно-спасителни дейности в районите от Хасковска област, пострадали след наводнението на 6 февруари 2012 бяха наградени бригаден генерал Златко Златев, командир на 24-та вертолетна авиобаза – Крумово, майор Крум Семов – старши помощник началник на отделение „Летателно-тактическа подготовка”, старши лейтенант Васил Ганчев – старши техник в група „Вертолет и двигател” на ескадрила „Оперативна подготовка на авиационната техника”, офицерски кандидат Димо Костов – старши техник-борден в група „Вертолет и двигател”, старшина Петко Кирков – старши инструктор в отделение „Търсене и спасяване” и цивилен служител Антон Христозов – борден съпроводител в отделение „Търсене и спасяване”, са удостоени г.
        Екипажът на вертолета оказа помощ на жителите на селата Стойково, Родопи и Бисер. При изпълнение на задачите, с риск за живота си те спасиха двама души от обърнат във водите автомобил и един човек от помпена станция край гр. Любимец.
        На тържествения ритуал днес бяха връчени наградите и на 11 военнослужещи и цивилни служители от авиобазата, които министърът на отбраната Аню Ангелов удостои със своя заповед. Те са отличени за проявен изключителен професионализъм и себеотрицание при действия в екстремални условия за оказване на помощ на бедстващото население. От името на министъра на отбраната наградите връчи заместник-министър Валентин Радев.
        С награден знак „За отлична служба” – за офицери – първа степен бяха отличени полковник Евгени Белкинов – командир на екипаж на вертолет с борден номер 703, полковник Петьо Мирчев – командир на екипаж на вертолет с борден номер 712, подполковник Иван Николов – втори пилот на вертолет с борден номер 703, майор Петко Кискинов – спасител в екипажа на вертолет с борден номер 703 и майор Димитър Бабачев – втори пилот на вертолет с борден номер 712. Награден знак „За отлична служба” – за офицери – втора степен получиха старши лейтенант Красимир Русев – борден техник на вертолет с борден номер 703, старши лейтенант Диян Йорданов – борден техник на вертолет с борден номер 703, старши лейтенант Пламен Мицев – борден техник на вертолет с борден номер 712 и старши лейтенант Иван Иванов – борден техник на вертолет с борден номер 712. С награден знак „За отлична служба” – за сержанти – първа степен беше отличен старши сержант Георги Славов – спасител в екипажа на вертолет с борден номер 703, а Почетен знак на Министерството на отбраната „Свети Георги” – втора степен за граждански лица получи цивилен служител Емил Занков – спасител в екипажа на вертолет с борден номер 712.
        В първия ден на бедствието екипажите на двата хеликоптера извършиха разузнаване в района на с. Бисер и оценка на щетите и транспортираха военнослужещи на южния бряг на реката за оказване на помощ на населението. Те изпълниха и разузнаване на коритото на р. Марица до държавната граница и обратно.
        С предметни награди и грамоти бяха отличени днес от началника на отбраната генерал Симеон Симеонов пет военнослужещи от авиобазата, допринесли за успешното провеждане на аварийно-спасителните дейности.
        След церемонията президентът Росен Плевнелиев посети Музея на авиацията в Крумово и обяви дарителска акция за възстановяването на хидроплана АРАДО-196 А-3„АКУЛА” – единственият от този тип и серия, запазен в света.