02 март 2012 г.
ВОЕННОВЪЗДУШНИТЕ СИЛИ ЩЕ УЧАСТВАТ В ТЪРЖЕСТВАТА
ПО ПОВОД НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК – 3 МАРТ1 МАРТ


        Военнослужещи от Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски” – Долна Митрополия участваха в панахида по повод 131 години от гибелта на руския император Александър ІІ.
        Мероприятието е включено в официалния календар на Община Плевен по повод честването на 134-та годишнина от Освобождението на България. Панахидата бе отслужена в Параклис–мавзолей „Св. Георги Победоносец” в Плевен.
        Своя поклон пред паметта на известния като Цар Освободител Александър II поднесоха представители на местната власт и десетки граждани.
        В България първата панихида в памет на трагично загиналия император се провежда още в годината на смъртта му. До 1944 година Българската православна църква ежегодно на 1 март почита неговата памет. Община Плевен и Дирекция “Военноисторически музеи” възстановяват традицията през 2001 година.

2 МАРТ


        В навечерието на празника представителни подразделения от 24-та авиационна база – Крумово участват във военен ритуал по поднасяне на венци и цветя на трите паметника на загиналите за свободата на България в село Крумово.

3 МАРТ


        * Представителен блок на Военновъздушните сили ще участва в тържествената проверка /заря/ на площад „Народно събрание” в София.
        Командващ зарята ще бъде бригаден генерал Румен Радев – заместник-командир на Военновъздушните сили.

        * В тържествената церемония по издигане на националното знаме на Република България в град Ямбол ще участва представително подразделение от База за предно разполагане – Безмер.
Церемонията се провежда под ръководството на командира на базата полковник Димитър Данев, който е и началник на ямболския гарнизон. В почетният караул участват и представителни взводове на военни формирования на Сухопътните войски.
        С тържествено шествие до паметника на героите, загинали за националното ни освобождение, поднасяне на венци и цветя, и едноминутно мълчание ще бъде почетена паметта на падналите за свободата на България.

        * В Пловдив военнослужещи от авиобази Граф Игнатиево и Крумово ще участват в ритуали по поднасяне на венци и цветя, съответно пред Паметника на загиналите по време на Освободителната война руски, финландски и румънски войни, и на Централните гробища.

        * Военнослужещи от военно формирование 44380 ще участват в тържествените ритуали в град Бургас.