06 януари 2012 г.
ЗДРАВЕ И УСПЕХИ
ЗА ВЕННОСЛУЖЕЩИТЕ ОТ ВОЕННОВЪЗДУШНИТЕ СИЛИ
И ТЕХНИТЕ БОЙНИ ЗНАМЕНА
                Представителни подразделения от военните формирования на Военновъздушните сили участваха в Богоявленския водосвет на бойните знамена в Пловдив, Плевен, Ямбол, Бургас и Варна.

                В Ямбол тържественият Богоявленски ритуал по освещаване на бойните знамена се проведе под ръководството на командира на база за предно разполагане Безмер полковник Димитър Данев, който е началник на гарнизона.

                Пред църквата „Свети Николай Чудотворец” архиерейският наместник Панайот Чакъров в съслужение с ямболски духовници освети бойното знаме на база Безмер. В представителната рота от ямболския гарнизон участваха и военнослужещи от военни формирования 52590 и 54100. На ритуала присъстваха представители на местната администрация, областната управа, офицери от резерва и граждани.

                След отслужения тържествен водосвет множеството се отправи в литийно шествие до моста на река Тунджа в градския парк за традиционното хвърляне на кръста.

                Богоявленския водосвет на бойните знамена се проведе днес на площад „Възраждане” в Плевен. В ритуала участваха представителни роти на ВВУБ „Георги Бенковски”, 5-та механизирана бригада и военните формирования дислоцирани в Плевенска област.

                Командир на представителната рота на ВВУБ бе подполковник Мануш Христов, знаменосец – старши лейтенанти Петко Петков и асистенти – редник Камелия Блажева и редник Теодора Калчева.

                Водосветът бе отслужен от Плевенския владика Игнатий в съслужение със свещеници от плевенските църкви, в присъствието на кмета на Община Плевен – доцент д-р Димитър Стойков.

                След освещаването на бойните знамена ротите преминаха в тържествен строй.