05 януари 2012 г.
АКЦЕНТИ ОТ ДЕЙНОСТТА НА
ВОЕННОВЪЗДУШНАТА УЧЕБНА БАЗА
ПРЕЗ 20011 Г.
                 Днес във ВВУБ „Георги Бенковски” – Долна Митрополия се проведе анализ на състоянието и резултатите от подготовката на командирите, щабовете и подразделенията на ВВУБ за учебната 2011 година. Заместник- командирът на базата полковник Григорий Стаменов направи равносметка на постигнатото през изминалата година и начерта задачите и перспективите за настоящата.

                 ВВУБ „Георги Бенковски” е център за летателно обучение на млади пилоти и професионална подготовка на кадри за ВВС. На въоръжение в базата са „Пилатус” PC-9M /едни от най-модерните учебни турбовитлови самолети в света/ и с реактивните L-39ZA.

                 Основен приоритет в дейността на авиобазата бе качествена, съвременна и безпроизшествена подготовка и обучение на летци-пилоти за българските Военновъздушни сили. Отчетът за изминалата година показа изпълнение на над 100 летателни смени и налетени над хиляда летателни часа. Обучени бяха 40 пилоти от формированията на ВВС, 16 курсанти от НВУ „Васил Левски” и подготвени 6 класни пилоти. Проведоха се нови видове подготовки – маневрен въздушен бой; фотострелба и фотобомбопускане; навигация и заходи на граждански летища. Беше извършена подготовка на нови инструктори, както и на инструктори по нов вид подготовка.

                 ВВУБ поддържа непрекъсната готовност за блокиране и задържане на самолет-нарушител, както и готовност за посрещане и подготовка за повторен полет на дежурните изтребители, които осигуряват въздушния суверенитет на страната като част от интегрираната система на НАТО за ПВО. Освен това базата участва в осигуряването на дежурните средства за аварийно търсене и спасяване.

                 Авиобазата успешно се представи в редица национални и международни учения и тренировки. Екипажи на ВВУБ взеха участие и в авиофестивала на турските ВВС на летище Чигли и Международния авиационен фестивала „Небе за всички” на летище Крумово.

                 Като единствен професионален учебен център на ВВС, във ВВУБ бяха организирани и проведени общо 28 курса за придобиване на военно-отчетна специалност и професионална квалификация за авиационно-технически специалисти, за ЗРВ, РТВ и КИНС специалисти, логистични и щабни специалисти от сержантския и войнишки състав, както и курсове за изучаване на английски език.

                 Представители на ВВУБ участват в ръководената от НАТО мисия на международните сили за сигурност в Афганистан, и заемат длъжности в Щаба на Военновъздушните сили на Алианса в Измир.

                 Авиобазата е пряко ангажирана с оказване на помощ на населението, чрез организиране и поддържане в денонощна готовност на 4 модулни формирования за действия при потенциални кризи, а именно – за ликвидиране на последствията при земетресения, за действия при зимни условия, за унищожаване на невзривени боеприпаси и за гасене на пожари, с район за отговорност в Централна Северна България.

                 На мероприятието присъства началникът на Щаба на Военновъздушните сили полковник Анатолий Кръстев.