21 юни
ПО ПОВОД 100 ГОДИНИ БЪЛГАРСКА АВИАЦИЯ
ДЕМОНСТРАЦИОННАТА ГРУПА ЗА ВИСШ ПИЛОТАЖ
НА ВВС НА САЩ «БУРЕВЕСТНИЦИ» ГОСТУВА В БЪЛГАРИЯ

    В чест на предстоящата 100-годишнина на българската авиация, ескадрилата за висш пилотаж на американските Военновъздушни сили „Буревестници” ще представи грандиозно авиошоу в авиобаза Граф Игнатиево на 25 юни 2011 г.
    Демонстрациите на групата включват около 40 елементи и фигури от висшия пилотаж. Комбинацията от групови и соло изпълнения ще насити с динамика въздушната програма. По традиция, шоуто започва с наземна церемония, която представя прецизността в подготовката и съвместните действия между инженерно-технически и летателен състав.

    Събитието се организира от българските ВВС и Посолството на САЩ в България, с подкрепата на Американската търговска камара.

    На следващия ден, специални гости на базата ще бъдат деца в неравностойно положение и деца с увреждания от домовете “Олга Скобелева”, “Рада Киркович” и “Княгиня Мария Луиза”, които ще имат и лична среща със осемте Буревестника.

    Авиобаза Граф Игнатиево ще отвори врати за свободен достъп на посетители на 25 юни 2011 г. в 09.30 ч. Програмата за деня предвижда разнообразни събития, които ще удовлетворят интересите на всички възрастови групи. За авиолюбителите ни ще бъде представен показ на въоръжение и техника, а за малките посетители е предвиден увеселителен кът.

    Програмата включва:
    10.00 ч.        Изпълнения на Представителния духов оркестър на ВВС
    10.30 ч.        Концертна програма на Ансамбъла на Българската армия
    11.40 ч.        Парашутни скокове на Силите за специални операции
    12.25 ч.        Издигане на националните флагове на двете страни
    12.30 ч.        Наземна церемония на група „Буревестниците”
    13.00 ч.        Въздушни демонстрации на група „Буревестниците”
    14.00 ч.        Автографи, снимки със зрители на авиошоуто.

    Основана през 1953 г., демонстрационната група за висш пилотаж „Буревестници” е синоним на професионализма и постиженията на американските Военновъздушни сили. Настоящето име „Thunderbirds” в буквален превод означава “буревестници” и e дадено от местните индианци. Според тях птиците, предвестници на гръмотевичните бури, символизират борбата между доброто и злото. Емблемата на ескадрилата е заимствана от индиански тотем. Украсата на самолетите е стилизирана като птица и е почти непроменена през годините.
    Групата посещава България за трети път. През 2007 г. в авиобаза Граф Игнатиево атрактивните им изпълнения събраха многохилядна публика.

ОД на МВР – Пловдив обръща внимание на гражданите, пътуващи по направление гр. Пловдив – гр. Карлово, че на 25. 06 2011 г. в периода от 12.00 – 18.00 часа ще бъдат предприети мерки за реорганизация на пътното движение в района на село Граф Игнатиево.
Със знак № Д – 19 “паркинг” ще се обозначат временните паркинги за посетителите на авиошоуто.
След приключване на мероприятието в периода 16.00 – 18.00 часа е възможно отклоняване на пътното движение по направление гр. Карлово – гр. Пловдив по заобиколен маршрут през: с. Царимир, с. Церетелево, с. Неделево, път 606, с. Голям Чардак, с. Малък Чардак, с. Строево, с. Труд.