02 април 2015 г.

СЕРТИФИКАТИ ЗА ПРИДОБИТИ НОВИ СПОСОБНОСТИ
ОТ УЧАСТНИЦИТЕ В ЕАAТТC
        Днес на летище Пловдив бяха връчени сертификати на екипажите от страните-участнички в Европейски курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на екипажи от военно-транспортна авиация – Германия, Италия, Франция и България.        В церемонията по връчването участва заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Анатолий Кръстев.
        В словото си пред участниците той благодари за оказаното доверие да домакинстваме курса, поздрави екипажите с успешното завършване и даде много висока оценка на постигнатите резултати, отдадеността и екипната работа на всички екипажи и осигуряващи.
Присъстваха и генерал Паскал Шифоле – началник на щаба на Европейското транспортно командване, генерал – Роберто Комели – началник на Командването за въздушен транспорт на Италия и изпълнителния директор на летище Пловдив – Владимир Щърбанов.
        Курсът беше осъществен в рамките на Програмата за Европейски флот за въздушен транспорт, чийто инициатор е Европейската агенция по отбрана (ЕАО). Той се организира за пръв път в страната ни, след като през 2013 г. останалите страни-участнички в Програмата утвърдиха България като постоянен център за провеждането на такъв курс.
        Обучението беше своеобразно продължение на тренировката на Европейската транспортна авиация, проведена миналата година пак на летище Пловдив и отново с домакинството на българските ВВС.
        Преди обучението екипажите положиха изпит за входно ниво. Курсът се проведе по предварително изготвена програма, която включваше сутрешни лекции, водени от тактически инструктори и следобедни практически задачи-полети за екипажите. Всеки екипаж изпълни необходимия брой полети, съдържащи различни и сложни видове тактически подготовки – на малка височина, над планински терен, кацане на грунтова писта, пускане на товари и парашутисти, за преодоляване на ПВО, с участието на ЗРВ на Военновъздушните сили и Сухопътни войски, заплахи от изтребители, където се включиха нашите изтребители МиГ-29 и тактически заходи.
        Чуждестранните участници дадоха висока оценка за организацията и провеждането на курса от страната-домакин.