19 декември 2013 г.

ВОЕННОВЪЗДУШНИТЕ СИЛИ ЩЕ ПОЧЕТАТ ПАМЕТТА НА КАПИТАН ДИМИТЪР СПИСАРЕВСКИ И ЛЕТЦИТЕ, ЗАГИНАЛИ ЗАЩИТАВАЙКИ НЕБЕТО НА СОФИЯ ПРЕЗ
1943 – 44 ГОДИНА


70 ГОДИНИ
ОТ ПОДВИГА НА КАПИТАН ДИМИТЪР СПИСАРЕВСКИ
На 20 декември Военновъздушните сили ще отбележат 70-годишнината от героичната саможертва на капитан Димитър Списаревски – един от тридесетината храбри летци-изтребители, които защитават небето на България и столицата през Втората световна война. Загинал във въздушен бой през декември 1943 година, той ще остане в авиационната ни история като първата „жива торпила”.
С военни почести и ритуали по полагане на венци и цветя пред паметника летците, загинали през Отечествената война в столичния квартал „Иван Вазов”, на паметника на Списаревски в квартал „Дружба” и на гроба му в Алеята на летците ще бъде почетена паметта на героите.

Капитан Димитър Списаревски е роден на 19 юни 1916 година в Добрич.
През 1934 година постъпва във Военното на Негово Величество училище. Изключително амбициозен млад пилот. По-късно е изпратен на обучение в Германия, където завършва Изтребителната школа във Верньойхен.
В учебните боеве атакува с такава стръв, че понякога отнася наказания.
Често заявява на другарите си, че „ако трябва ще де блъсне и ще свали поне един бомбардировач, но няма да му даде да мине над тая свещена земя и да я поръси с бомби”.
На 20 декември 1943 година сирените за въздушно нападение всяват паника в гражданите на София. Армада американски бомбардировачи се насочват да бомбардират за пореден път града.
Срещу тях излитат летците от орляка на летище Божурище. Един от тях е Димитър Списаревски. Започва ожесточена битка. Няколко бомбардировача на противника са свалени. Списаревски сразява една от летящите американски „крепости”. Другите хвърлят бомбите си на полето и се връщат назад, преследвани от нашите изтребители.
Но една група, водена от командира на съединението, упорито следва своя курс към София. Списаревски, надупчен от картечен огън и останал без боеприпаси, решава на всяка цена да „обезглави” противниковата група.
И извършва нещо нечувано! С огромна скорост и перфектно насочване връхлита като истинска торпила върху водача на групата и разцепва бомбардировача на две.
Така загива капитан Димитър Списаревски.
Твърде млад, само на 27 години, той защитава докрай най-скъпата светиня за него
– МАЙКА БЪЛГАРИЯ!

Военновъздушните сили отправят покана към ветераните, военно-патриотичните и родолюбиви организации и гражданите за участие в ритуалите, които ще се проведат на 20 декември от:

11:00 часа – Паметника на летците, загинали защитавайки небето на София през 1943 – 44 година
/ж.к. „Иван Вазов”/

11:00 часа – Паметник на Димитър Списаревски
/ ж.к. „Дружба”/

12:30 часа – Алеята на летците
/Централни софийски гробища/