21 ноември 2013 г.

И КАМЕНЕЦ СЪС СВОЯ КНИГА
        Премиера на книгата “Възхвала за летище Каменец” – „Порталът към небето и звездите”, и документален филм в две части – “Криле на младостта” и “Едно ново начало” – събраха авиационната общественост в Националния военноисторически музей.
        Събитието облезяза 52-годишнината на летището-легенда Каменец.
        За историята на авиоционния гарнизон Каменец експозе изнесе един от инициаторите на тържеството – генерал Михо Михов. Той представи инициативния комитет и творческата група, осъществила идеята за написването на този своеобразен алманах на съдбите, събрали поколения авиационни специалисти на летище Каменец. Сред творческия екип са още полковник доц. Валентин Киров, подполковник д-р Мануш Христов, полковник Васил Жилевски и подполковник Красимир Йорданов.
        Генерал Михов благодари на дарителите, допринесли за издаването на книгата, и на Българскатата авиационна асоциация за организирането на това честване.
        За школата, наречена Каменец, свои мисли сподели и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов. “Предполагам, че всеки от нас носи лично преживяване и емоция от Каменец. Летището, което наистина заслужава възхвала. Защото Каменец е емоцията на възмъжаването. На Каменец децата ставаха мъже. На Каменец летците ставаха бойци. Тази славна история написаха летци, инструктори, инженери, техници и авиационни специалисти. Тази книга е историята за мъжете, които правеха бойците на Военновъздушните сили.” Генерал Попов благодари на авторите на книгата и на всички, участвали през годините в тази история.
        Поводът уважиха бивши командващи ВВС, командири, офицери, инструктори, пилоти, инженери и техници, сержанти и войници, цивилни служители и наследници на 2-ри учебно-боен авиационен полк и 12-а учебна авиационна база – Каменец.
        В тържеството участваха още заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Румен Радев, началник-щабът на ВВС и последен командир на авиобаза Каменец полковник Анатоли Кръстев, офицери от Командването и формированията на ВВС, приятели и съмишленици на авиацията.
        Амбицията на инициативния и творческия екип на книгата е тя да претърпи второ разширено издание.