12 ноември 2013 г.

ЧЕСТВАМЕ БОЕЦА МиГ-21
        С пилотаж на самолет МиГ-29 и полети на леката авиация, тържествен строй, поднасяне на венци пред паметника на загиналите летци и премиера на документален филм Военновъздушните сили и представители на българската авиационната общност отбелязаха 50-годишнината от първия полет на самолет МиГ-21 в българското небе.
        Домакин на тържеството е 3-а авиобаза Граф Игнатиево.
        „МиГ-21 е самолет, който дава облика на българските ВВС в продължение на половин век. Самолет с характер, който не търпи слабите и изисква воля, устрем, желание и любов” – отбеляза в словото си командирът на ВВС генерал-майор Константин Попов. Той изтъкна още, че самолет МиГ-21 е възпитал българската авиация и е дал на Военновъздушните сили уникални командири и хора, посветили живота си на авиацията. Командирът на ВВС благодари и на хората, които днес служат на авиацията и ВВС и имат подкрепата на тези преди тях.
        В поздравлението си към присъстващите на празника командирът на 3-а авиобаза бригаден генерал Цанко Стойков сподели, че „Старият воин”, както авиаторите наричат МиГ-21, за всеки е лично изживяване. Той е един много добър учител, който никога не се забравя, защото е дал много. Който иска да го уважаваш и винаги да се съобразяваш с неговите строги изисквания.
        Генерал Стойков връчи първата от юбилейните монети „50 години МиГ-21 верен страж на България” на командира на Военновъздушните сили.
        Награди от командира на ВВС и на 3-а авиобаза получиха бивши командващи ВВС, пилоти, инженери и техници, обслужвали и служещи днес на легендарния МиГ-21, сред които генерал Михо Михов, генерал-лейтенант Илия Синапов и др. Отличени бяха и първите инженери, преминали курс за усвояването на МиГ-21 в Краснодар.
        Да споделят тържеството на летището бяха бивши и настоящи командири на полкове и бази, ветерани и приятели на авиацията.
        Любителите на авиацията участваха в демонстрации за обслужване на системи и агрегати на МиГ-21 и разгледаха статичния показ на авиационна техника.