05 ноември 2013 г.

50 ГОДИНИ ОТ ПЪРВИЯ ПОЛЕТ
НА САМОЛЕТ МиГ-21 В БЪЛГАРИЯ


Авиационна база Граф Игнатиево отваря врати за посетители
        По повод 50-тата годишнина от първия полет на самолет МиГ-21 в българските Военновъздушни сили на 12 ноември /вторник/ авиобаза Граф Игнатиево ще бъде домакин на официалното честване на забележителния юбилей.
        Точно на тази дата през 1963 г. от 19-ти изтребителен авиационен полк – Граф Игнатиево за първи път в небето на България полита първата приета на въоръжение модификация МиГ-21Ф-13.
        Авиобаза Граф Игнатиево ще отвори врати за посетители в 09:00 часа. Официалната церемония ще започне в 10:00 часа пред монумента на самолета. След нея ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг летци.
        По време на празника, гостите и посетителите ще имат възможността да се запознаят отблизо с предназначението и летателните характеристики на самолет МиГ-21, с негови агрегати и системи, както и да наблюдават демонстрация на обслужването му от инженерно-техническия състав на базата.
        Полети на самолети МиГ-29, Пилатус PC-9M и L-39 са включени в програмата на празничния ден.
        От 11.00 ч. е премиерната прожекция на филм, посветен на самолет МиГ-21 и неговата история в българските Военновъздушни сили. Изпълнинели от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили ще поднесат своя поздрав с концертна програма.
        Интересен акцент в празничния ден ще бъде сглобяването на символичните 50 броя триизмерни хартиени модели на самолет МиГ-21 от ученици, съвместно с летци и техници от авиобазата.


        Самолет МиГ-21 е фронтови свръхзвуков изтребител с възможности за бойно използване по въздушни и земни цели денем и нощем във всякакви метеорологични условия. В продължение на 5 десетилетия, е гарант за въздушния суверенитет на Република България. На този изтребител са подготвени стотици военни летци и авиационни специалисти.
        През годините, във Военновъздушните ни сили постъпват на въоръжение 226 броя МиГ-21 в модификациите: МиГ-21Ф13, МиГ-21Р, МиГ-21ПФ, МиГ-21ПФМ, МиГ-21М, МиГ-21МФ, МиГ-21УМ, МиГ-21бис.
        Самолетите се експлоатират на летищата Граф Игнатиево, Добрич, Балчик, Равнец, Узунджово, Доброславци, Габровница и Каменец.
        Последната модификация МиГ-21бис е приета на въоръжение в
19–ти изтребителен авиационен полк – Граф Игнатиево на 15 декември 1983 г.        Важно уточнение за посетителите: Паркови зони за автомобили ще бъдат осигурени в района около ЖП-гарата на с. Граф Игнатиево. Посетителите ще могат да влизат през източния вход /към ЖП-гарата на селото/.

        Уважаеми журналисти,

        Заповядайте на празника!
        Специален достъп до района на авиобазата ще бъде осигурен само за акредитирани журналисти. Очакваме Ви от 09:00 до 09:40 часа на 12.11.2013 г.