16 ОКТОМВРИ –
ПРАЗНИК НА АВИАЦИЯТА И ВОЕННОВЪЗДУШНИТЕ СИЛИ
        На 16 октомври Военновъздушните сили тържествено ще отбележат своя професионален празник.

        С почитане на паметта на загиналите във войните и при изпълнение на служебния си дълг в мирно време български летци ще започне честването в София. Началото на ритуалите по поднасяне на венци и цветя пред паметиците на площад “Народно събрание”, в Алеята на летците на Централните софийски гробища и в квартал “Иван Вазов” е в 10:00 часа.

        Тържествена церемония с участието на представителни подразделения ще се проведе на площад “Авиационен” /4-ти километър/. Пред Монумента на авиацията и българските ВВС на командирите на авиационни бази и групи ще бъде връчен новоучредения отличителен знак “Летец-пилот от Военновъздушните сили”.
        На церемонията ще бъдат обявени и носителите на приза “Военнослужещ на годината” от петте рода войски на ВВС. Наградите за летец на годината, специалист от ЗРВ, РТВ, КИНС и логистик за 2013 година са осигурени от списание “Клуб Криле”. Ежегодните номинации се провеждат за трети пореден път и са по съвместната инициатива между ВВС и редакционния колектив на списанието.
        Празничен водосвет за успехи на ВВС и здраве и благополучие на личния състав ще отслужат представители на Софийската митрополия.

        С приветствие на командира на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов започва тържественото събрание-концерт в театър “Българска армия”.
        Министърът на отбраната Ангел Найденов ще награди отличили се военнослужещи. Ще бъдат връчени награди на военнослужещи и цивилни служители обявени със заповеди на началника на отбраната генерал Симеон Симеонов и командира на ВВС генерал-майор Попов.
        Ансамбълът на въоръжените сили ще поздрави участниците и гостите на Празника с концертна програма.

        По случай Празника Ден на отворени врати ще има в авиационните формирования в Крумово, Безмер и Враждебна.
        Тържествен строй на личния състав, показ на авиационна и самолетообслужваща техника, награждаване на военнослужещи и цивилни служители, и поднасяне на венци и цветя пред паметните плочи на загиналите летци съдържа програмата в празничния ден.

        Гостите на База за предно разполагане – Безмер ще имат възможност да разгледат самолети Су-25, Су-22 и вертолетите на Гранична полиция базирани на летището. Да научат за възможностите и готовността на летателните екипажи на щурмовия изтребител Су-25 да въздействат по земни и морски цели, което беше демонстрирано при успешното участие на базата в ученията на БА през годината, както и на тези с международно участие.

        В 24-та авиационна база – Крумово на тържествен строй ще бъдат наградени военнослужещите, постигнали безспорни успехи в ежедневната дейност на базата, както и тези, които през годината изпълниха рискови задачи по гасенето на горски и полски пожари на територията на страната и при спасяването на бедстващи в труднодостъпни планински райони.
        Присъстващите ще могат да проследят развитието на българската авиация, представено по уникален начин чрез експонатите на Музея на авиацията. Във външната експозиция са изложени образци на самолети и вертолети, които са били на въоръжение във Въздушните войски и Военновъздушните сили, както и такива от състава на Гражданския аерофлот на България.

        16-та транспортна авиационна група – Враждебна също отваря врати за посетители. В района на летище София ще бъде организиран статичен показ на военнотранспортни самолети С-27J “Спартан”, Ан-26, Ан-2, РС-12 “Пилатус”, L-410.
        Авиофеновете ще се запознаят с възможностите на самолетите за транспортиране на хора и товари, за доставка на хуманитарна помощ по въздуха, десантиране на парашутисти и авиомедицинска евакуация.
        Желаещите могат да научат подробности за носенето на денонощното дежурство по аварийно-спасително осигуряване, за изпълнението на задачи по спешно транспортиране на медецински екипи, донори и органи за трансплантации, за полетите до различни точки на света при изпълнение на задачи в рамките на международни инициативи, при мисии и операции.

        16 октомври е обявен за Празник на авиацията и Военновъздушните сили през 1963 година с Разпореждане на Министерския съвет.
        Датата е свързана с извършения по време на Балканската война през 1912 година, първи боен полет над Европейския континент.
                                                                Каним родолюбивите българи, приятелите и феновете на авиацията, и ветераните на Празника на ВВС, който ще се чества по следната програма:

                                                                СОФИЯ – 16 октомври

        10:00 Ритуал по поднасяне на венци и цветя
        пл. “Народно събрание”, Алея на летците на ЦСГ, ж.к. “Иван Вазов”

        11:00 Тържествена церемония с представителни подразделения от ВВС
        Монумент на авиацията и българските Военновъздушни сили – пл.”Авиационен”

        12:30 Тържествено събрание-концерт
        Театър “Българска армия”


                                                                ДЕН НА ОТВОРЕНИ ВРАТИ

        15 октомври 10:00-14:00 часа ВРАЖДЕБНА

        16 октомври 09:30-12:30 часа КРУМОВО

        16 октомври 09:30-12:30 часа БЕЗМЕP