25 септември 2013 г.

60 ГОДИНИ ОТ ПЪРВОТО ПРИСВОЯВАНЕ
НА ЗВАНИЕТО „ВОЕНЕН ПИЛОТ I КЛАС”
ВЪВ ВОЕННОВЪЗДУШНИТЕ СИЛИ НА БЪЛГАРИЯ
        На 25 септември на тържествена церемония в София ще бъде отбелязана 60-годишнината от първото присвояване на званието “Военен пилот 1-ви клас” на български летци. Събитие, което бележи нов етап в развитието на военната авиация, свързан с качествен скок в изграждането на бойните способности и с нарастване на мощта и възможностите на Военновъздушните сили.
        Организатори на тържеството са Щабът на отбраната, Командването на ВВС и Българската авиационна асоциация.
        За изключителни заслуги за развитието на военната авиация ще бъдат отличени доайените на българските първокласни пилоти – генерал-майор Тодор Трифонов, полковник Тома Ковачев и полковник Филип Цеков.
        Останалите петима първи класни пилоти – генерал-полковник Симеон Симеонов, полковник Атанас Атанасов (Ранкович), полковник Атанас Димитров Атанасов, полковник Георги Божилов и полковник Димо Димов ще бъдат отличени за приноса им посмъртно.

        През есента на 1952 г. осем специално подбрани военни летци от тогавашната 10-та изтребителна авиационна дивизия на летище Граф Игнатиево започват целева летателна дейност за усвояване на технологията на полети денем и нощем в сложни метеорологични условия. Идеята е те да застанат в основата на процес, при който обучението за полети в сложни условия, да се превърне в задължителен норматив за всеки развиващ се пилот.
        Подготовката им стартира на познатия мощен и добре оборудван витломоторен изтребител Як-11. Първоначално – с полети в прости условия, а в последствие – денем и нощем в сложни условия. След усвояването на пълния обем подготовка на Як се преминава и на реактивния изтребител МиГ-15. Процесът продължава цяла година, ежедневно, под ръководството на опитни съветски инструктори.
        Обучението завършва успешно и на 23 септември 1953 г. на осемте български летци-изтребители е присвоено най-високото летателно звание – „Военен пилот първи клас”.
        Още същата година под тяхното ръководство започва мащабна подготовка на летателния състав от бойните части на ВВС.
        От 1953 година званието се присвоява на военни пилоти, усвоили полетите, носенето на бойно дежурство и изпълнението на пълната гама задачи по бойно използване на съответните самолети във всякакви метеорологични условия, денем и нощем.

        Тържественото честване ще се проведе на 25 септември от 16.00 часа в зала “Тържествена” на Централен военен клуб-София.

        Заповядайте!