11 септември 2013 г.

ЧЕСТВАМЕ ПЪРВИЯ СВЕТОВЕН ВЪЗДУШЕН АС
        „Днешните Военновъздушни сили, хората със сини униформи приемат Симеон Петров като мерило, като начало, към което се обръщаме и с което трябва да се съизмерваме. Защото това начало, с което са захранени българските ВВС е повече от достойно”. С тези думи започна словото си командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов по случай 125-годинишнината от рождението на първия световен въздушен ас Симеон Петров.

        На тържеството, което се проведе в Централен военен клуб – София присъстваха внуците на Симеон Петров – Весела Петрова и Симеон Петров, военнослужещи от Военновъздушните сили, ветерани от авиацията, представители на родолюбиви организации от цялата страна, любители на авиацията от няколко поколения.

        На забележителния житейски път и всеобхватните дела на именития българин бяха посветени две премиери – на документалния филм “Господар на небето” и на биографичната книга „Симеон Петров. Първият сред орлите.”, чиито автор е синът му Александър. Сценарист на филма и редактор на книгата е проф. д.в.н. полковник Димитър Недялков.

        От името на министъра на отбраната Ангел Найденов беше прочетен поздравителен адрес до близките на Симеон Петров, организаторите и участниците в тържеството, в който се казва: „Истински образец на родолюбие, смелост, иноваторство и вдъхновител на авангардните концепции за тактическото и оперативното използване на авиацията. Ако трябва да обобщим живота и успехите му можем да го направим в една дума – първи!”

        Организатори на честването са командването на Военновъздушните сили и Българската авиационна асоциация.