30 август 2013 г.

„ШАБЛА-2013”:
ЕТАЛОН ЗА БОЙНО МАЙСТОРСТВО И РЕГИОНАЛНО
СЪТРУДНИЧЕСТВООТЛИЧНИ СТРЕЛБИ ЗА ВОЕННОВЪЗДУШНИТЕ СИЛИ


        Всички пускове успешни, всички цели поразени! Такава е равносметката за формированията на българските Военновъздушни сили след приключилите вчера стрелби на полигон Шабла. На това своеобразно съревнование за лидерство между събраните на едно място сили за ПВО на всички родове войски и в приятелската конкуренция с формированията на сръбските ВВС, те заслужено завоюваха приза на първенците. Благодарение на сериозното планиране и управление. На проявената тактическа гъвкавост. На бързите и оригинални решения на щабовете и стрелците. На отличната комуникация и координация между отделните структури, участващи в учението. На брилянтната подготовка на българските бойни пилоти и ракетчиците от Първа зенитно-ракетна база.

        „Бяхме свидетели на успешно учение. Видовете въоръжени сили показаха своето бойно майсторство и поразиха целите. Изключително съм впечатлен от бързината и точността, на които станахме свидетели” – заяви българският президент и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев, след като наблюдава заключителния етап на съвместните българо-сръбски стрелби „Шабла-2013” на Зенитния полигон на Военновъздушните сили. „Нашите военни демонстрираха уменията си в много добър синхрон и в дух на истинско приятелство със своите сръбски колеги. С това задават не само еталона за професионализъм, но и правилната посока за регионално сътрудничество, отбеляза държавният глава.

        Министърът на отбраната Ангел Найденов даде висока оценка за професионалните действия на военнослужещите, за начина, по който е организирано и проведено учението и за постигнатите резултати. Той подчерта, че родовете войски са показали високо ниво на подготовка, на владеене на въоръжението и на възможностите си за съвместни операции със съседните страни. Определи видяното като стъпка към укрепване на доверието и сътрудничеството помежду им. Министърът даде изявлението си в присъствието на началника на отбраната генерал Симеон Симеонов и началника на Генералния щаб на сръбската армия генерал Любиша Дикович. Гости на учението бяха още генерали и офицери от видовете въоръжени сили на двете държави, наблюдатели от Република Словения, представители на правителството и на местната власт.

        Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов, под чието ръководство се проведе учението, поясни, че успехът на едни такива съвместни действия зависи изцяло от добрата координация между въоръжените сили, институциите и страните-съюзници. Единствено чрез нея може да се разгърне структурата за командване, наблюдение и управление, нужна за осигуряване изпълнението на подобни сложни мисии. Той обърна внимание на това, че в подготовката за учението на българските формирования за ПВО и на бойната ни авиация активна роля са играли ВВС на Гърция и Румъния. Техните изтребители влизаха в ролята на противникови цели по време на летателната тренировка „Тракийска звезда”през юли т. г.

        Гостите на учението имаха възможност за кратък отрязък от време да наблюдават стрелби от суша и въздух в динамична мишенна обстановка. Видяха отличните резултати при ракетните пускове на разчетите на ВВС, извършени със комплекси „Нева” и „Куб”. Аплодираха бързия захват и едновременното поразяване на мишените с по две, а понякога дори с по три ракети. Скоростната размяна на разчетите, водещи стрелбата от бойните машини и оттеглящите се ракетчици. Искрен възторг предизвикаха и екипажите на основния изтребител за ПВО на българските ВВС – МиГ-29, които същисаха наблюдаващите, поразявайки радиоуправляема мишена, намираща се извън пределите на визуалната видимост с ракета за далечно действие Р-27. Досега са провеждани само два аналогични пуска, като резултатът винаги е бил отличен.

        Военновъздушните сили провеждат това учение с повишени бойни способности, по-силни гражданско-военни отношения и подобрена координация и взаимодействие между институциите. Потвърждават го поразените цели и отличната организация на цялото учение.