28 август 2013 г.

100 % ПОРАЗЕНИ МИШЕНИ!
        Със 100 % поразени мишени могат да се похвалят разчетите на Първа зенитно-ракетна база и пилотите на изтребителите МиГ-29 от 3-а авиобаза – Граф Игнатиево, които извършиха бойни пускове на Зенитен полигон Шабла днес, 28 август. Рано сутринта започнаха съвместните стрелби на изтребителната авиация и формированията за ПВО на Република България и Република Сърбия.

        Българските ракетчици се “разписаха” първи. Разчетите на военни формирования 26720, 52860 и 36150, въоръжени със зенитно-ракетните комплекси “Нева” и “Куб” осъществиха пускове по парашутни и аеробалистични мишени. Особено атрактивна се получи стрелбата на ЗРК “Куб”, при която двете последователни изстреляни ракети подходиха и удариха от две страни светещата парашутна мишена СПМ-100.

        След тях дойде ред за изява и на изтребителите МиГ-29. Те бързо откриха и поразиха с ракети Р-60 и Р-73 аналогични парашутни цели и радиоуправляема мишена. Очаквано – без трудности и още от първия заход.

        Разчетите на 2-ри ракетен дивизион (ЗРК “Нева”) и 240-ти самоходен ракетен дивизион (ЗРК “Куб”) на 250-а ракетна бригада за ПВО на Република Сърбия демонстрираха виртуозен отстрел на няколко СПМ-100 и една ракетна аеробалистична мишена МАБ В-755.

        Третите съвместни българо-сръбски стрелби на Зенитен полигон Шабла се провеждат в условия на много повече динамика и реализъм. При скъсено време между пусковете, смяна на разчетите в реално време и усложнена мишенна обстановка. За първи път на полигона са развърнати два зенитно-ракетни комплекса “Нева”. Вторият е разположен на нова позиция, използвана досега от ЗРК “Волхов”. Това дава възможност в учението да участват по-голям брой ракетчици.

        Дебютно на стрелбите се използва и нова мишена – 82-мм светеща парашутна мина, изстрелвана от минохвъргачка. С нея се имитира въздушна цел за стрелците-зенитчици, въоръжени с преносимия зенитно-ракетен комплекс (ПЗРК ) “Стрела”. По нея във днешния ден водиха огън разчети на ПЗРК от Военноморските сили.