27 август 2013 г.

ВИП ДЕН НА НА СЪВМЕСТНОТО УЧЕНИЕ
НА ФОРМИРОВАНИЯ ЗА ПВО ОТ БЪЛГАРИЯ И СЪРБИЯ –
„ШАБЛА 2013” ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ НА 29 АВГУСТ
НА ЗЕНИТНИЯ ПОЛИГОН „ШАБЛА”
        Заключителният етап на съвместно учение с войски за реални действия и стрелби от формирования за противовъздушна отбрана от въоръжените сили на Република България и Република Сърбия ще се проведе в чутвъртък, 29 август, на Зенитния полигон на Военновъздушните сили – Шабла.
        Стрелбите на българските и сръбски разчети на зенитно-ракетни комплекси, екипажите на изтребители МиГ-29 и на фрегатата „Верни” ще се наблюдават от президента на Република България Росен Плевнелиев, министъра на отбраната Ангел Найденов, началника на отбраната генерал Симеон Симеонов, началника на Генералния щаб на Армията на Република Сърбия генерал Любиша Дикович, генерали и офицери от Българската армия и от Армията на Република Сърбия.
        Учението се провежда под ръководството на командира на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов. В него участват над 1400 военнослужещи и над 600 единици бойна и специална техника от състава на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, и 250-та ракетна бригада от сръбските ВВС.
        По време на учението се проверяват генерираните способности и се усъвършенства взаимодействието между формированията за ПВО при участието им в операция за осигуряване на въздушния и морския суверенитет, както и координацията между държавните институции в отговор на криза.
        В стрелбите участват зенитно-ракетни комплекси „Нева”, „Куб”, „Оса”, „Волхов”, „Стрела-2М”, „Sea Sparrow” и изтребители МиГ-29. Разчетното бомбопускане на парашутните мишени ще се извършва от самолети Су-25.

        Официалното посрещане на президента на Република България ще се състои от 10:30 часа на 29 август на Зенитен полигон на ВВС– Шабла. Предвижда се стрелбите да се проведат от 11:00 до 13:00 часа същия ден. Представителите на медиите, акредитирани за Деня за високопоставени гости, ще бъдат допускани в района на полигона до 10:00 часа.
        За журналистите от град Варна е организиран транспорт. Време и място на тръгване – 08:45 часа от Военноморски клуб – Варна.
        Акредитацията на представителите на медиите ще се извършва до 16:00 часа на 28 август на тел 0898740083.