20 август 2013 г.

65 ГОДИНИ ВОЕННОТРАНСПОРТНА АВИАЦИЯ
        На 23 август 2013 г. тържествено ще бъде отбелязана 65-ата годишнина от създаването на военнотранспортната авиация на България.

        Родната военнотранспортна авиация се създава на базата на сформираното през 1941 година щабно ято със самолети „Щорх” и „Тайфун”.

        На 1 януари 1948 г. се сформира първият по рода си самостоятелен 14-ти транспортен полк, базиран на аеродром Враждебна в състав – щаб и три ескадрили. Неговият първи командир е подполковник Захари Манолов.

        През годините полкът неколкократно е реорганизиран и преименуван, като към състава му са включвани ескадрили и звена с различни предназначения.

        С указ № 296/26.08.1953 г. на Президиума на Народното събрание е връчено бойното знаме на авиополка. Тази дата е определена за празник на 16 транспортна авиационна група и на българската военнотранспортна авиация.

        През 65-годишната история, на въоръжение в авиобазата са били самолети „Юнкерс”, „Щорх”, „Гълъб”, „Щъркел”; модерните за времето си Ли-2, които по-късно преминават към новосформирания правителствен Отряд 28; По, Як, Ил, Ан. През 70-те и 80-те години постъпват Ту-134, Ан-24, Ан-26, Ан-30 и чехословашките L-410.

        През 1994 година авиополкът преминава към базова структура и се преименува в 16-та транспортна авиобаза.

        От юни 2012 година базата се реорганизира в транспортна авиационна група и влиза в състава на 24-та авиобаза.

        През своята дългогодишна история личният състав на авиобазата отстоява и развива най-добрите традиции на българските Военновъздушни сили, свързани с непрекъснато повишаване на способностите за изпълнение на разнородни задачи.

        Авиогрупата е въоръжена с различни типове военно-транспортни самолети, като най-новият от тях е C-27J “Spartan”.
Основните задачи, които изпълнява военнотранспортната ни авиация са свързани с превоз на личен състав, бойна техника и товари, десантиране с парашутисти и товари, въздушно фотографиране.

        Екипажите поддържат постоянна готовност за аварийно-спасително осигуряване, авиомедицинска евакуация, оказване помощ на населението при бедствия, аварии и катастрофи, изпълнение на задачи за въздушен транспорт.

        Самолети и екипажи от авиобазата са изпълнявали полети до различни летища в Европа, Близкия Изток, Средна Азия, Арабския полуостров, Северна и Централна Африка, Северна Америка, включително и във „враждебна” среда, до най-горещите точки в света – Ирак, Афганистан, Судан, Либия, а през настоящата година – Мали.

        Тържественото честване на 65-годишнината ще се проведе на 23 август 2013 г. от 10:00 часа на летище Враждебна.