02 август 2013 г.

ПЪРВИ САМОСТОЯТЕЛНИ ПОЛЕТИ НА КУРСАНТИТЕ-ЛЕТЦИ
ВТОРИ КУРС НА ЛЕТИЩЕ ДОЛНА МИТРОПОЛИЯ

        Първата група от курсантите–летци 2-ти курс от Факултет „Авиационен” изпълниха първите си самостоятелни полети на летище Долна Митрополия със самолет РС 9М. В нея влизат Георги Енев, Яни Славов, Бетина Дикова, Михаил Чолев и Здравко Димов.


        В изпълнение на План-графика за учебната 2013 год. второкурсниците преминаха през интензивно летателно обучение и достигнаха необходимата степен на подготовка и готовност за самостоятелни полети.


        Знанията и уменията им по техника на пилотиране бяха проверени от командира на Учебна авиационна група „Георги Бенковски” – полк. Григорий Стаменов и началника на Авиационен учебен център – майор Пламен Попов. Тяхната оценка бе, че младите пилоти са подготвени много добре, справят се уверено и адекватно с управлението на самолета и могат да бъдат допуснати до изпълнение на самостоятелен полет.

        При изпълнението на първия си полет курсантите бяха силно мотивирани. С бодра стъпка и грейнали от радост очи те се завръщаха от самолетната стоянка с думите: „Това е най- хубавия и незабравим миг в живота ми”.


        И естествено летателно–инструкторския състав поздрави всеки един от тях с традиционен авиаторски ритник. Полк. Стаменов връчи сертификати за проведен първи самостоятелен полет. Той поднесе поздравленията на командира на ВВС генерал–майор Константин Попов към курсантите и техните инструктори за всеотдайния труд и добре свършената работа с пожелание за летателно дълголетие и безпроизшествени полети.


        Самостоятелните полети на останалите курсанти-летци ще продължат през следващата седмица.