14 Май 2013 г.

ПЪРВА МИСИЯ НА „СПАРТАН” В АФГАНИСТАН
        В периода 11-13.05.2013 г. военнотранспортен самолет C-27J “Spartan” на Военновъздушните сили изпълни полет до Афганистан за осигуряване провеждането на избори за 42 Народно събрание.
        Полетът до Афганистан се извърши по маршрут София-Бургас-Кабул-Кандахар, а обратния полет – по маршрут Кандахар-Кабул-Баку- Пловдив-София.
        Едновременно с транспортирането на представители на секционните избирателни комисии в Кабул и Кандахар с българския самолет се транспортираха въоръжение, бойна техника и материални средства за осигуряване на контингента ни във Афганистан.
        Специфичното при изпълнението на мисията беше голямото натоварване на екипажа при полета във въздушното пространство на Афганистан, който се проведе във враждебна среда и при липсата на визуални ориентири.
        За осигуряване на безопасността на подходите на летищата Кабул и Кандахар е организирано непрекъснато видео наблюдение на летищните райони от аеростати.
        Екипажът на самолета беше в състав: капитан Иван Иванов и майор Георги Стоименов – командири на екипаж, майор Лазарин Лазаров и капитан Добрин Иванов – помощник-командири на екипаж, старши лейтенантите Пламен Пенчев и Тихомир Латовски – бордени инженери, офицерски кандидат Ивайло Петров – техническо лице и старши сержант Станиела Маринова – бордна стюардеса.
        Екипажът изпълни най-продължителния полет със самолет С-27J без междинно кацане по маршрута Бургас-Кабул – над 8 часа.