13 Април 2013 г.

ВЕРТОЛЕТ „КУГЪР“ НА ВОЕННОВЪЗДУШНИТЕ СИЛИ
ПОМОГНА ЗА СПАСЯВАНЕТО НА ПОСТРАДАЛИ ПРИ
ИНЦИДЕНТ В ПЛАНИНСКА МЕСТНОСТ

        Екипаж на вертолет „Кугър“ от състава на 24 авиационна база помогна за спасяването на трима пострадали при инцидент с джип, който се е преобърнал и е паднал в пропаст в района на хижа “Фенера” в Средна гора.
        Вертолетът, който носи дежурство по аварийно-спасително осигуряване беше вдигнат след постъпило искане в Националния военен център. Задачата по търсене и спасяване на пострадали в труднодостъпната планинска местност беше изпълнена от 17:10 до 18:10 часа.
        На борда на вертолета бяха и медицински екипи от спешна помощ на МБАЛ “Св.Георги”-Пловдив, представители на Планинската спасителна служба и Пожарна безопасност и защита на населението.
        Мястото на злополуката беше в труднодостъпна местност, а вертолетът кацна на планински склон на височина 1100 м.
        Пострадалите бяха евакуирани до вертолета и транспортирани до МБАЛ Св.Георги в Пловдив. И тримата мъже са в тежко състояние, по време на полета им е оказана първа медицинска помощ.
        Командир на екипажа на вертолета е майор Семов, втори пилот е полковник Белкинов, борден техник – старши лейтененат Димитър Рашев и спасители – подполковник Андреев и старши сержант Филипов.