05 април 2013 г.

МОРСКА ПОДГОТОВКА
И СТРЕЛБИ ПО ЗЕМНА ЦЕЛ
        На 2 април 2013 г. дванадесет екипажа от 24-та авиационна база участваха в морска подготовка с вертолети „Кугар” и Ми-17.
        Беше проведена реална тренировка за аварийно-спасителни дейности над море, при които в района на военноморска база „Атия” спасител беше спуснат с лебедка от режим на висене на вертолет и спаси човек от малък плавателен съд. Екипажът на вертолета, изпълнил задачата беше в състав: командир – майор Димитър Бабачев, втори пилот – капитан Трифон Хаджийски, бордни техници – старши лейтенантите Владимир Драгнев и Васил Ганчев, и спасители – подполковни Красимир Андреев, майор Петко Кискинов и цивилен служител Антон Христозов.
        Тренировката показа, че вертолетите се справят отлично с такъв тип спасителни задачи от височина 45-50 м, и в бъдеще могат да се използват за търсене и спасяване както при бойни задачи, така и в помощ на населението при бедствия и аварии.

        На 4 април 2013 г. трима командири на екипажи – майор Борислав Тафков, майор Драгомир Колев и капитан Александър Цанков с инструктор полковник Евгени Белкинов взеха участие в стрелби по земна цел с вертолет „Ми-17” на полигон „Елена”. Тренировката имаше за цел възстановяване на този вид подготовка на летателните екипажи и повишаване способностите на ВВС за поразяване на земни цели от въздуха и поддържане на готовността за водене на бойни действия.