13 януари 2013 г.

ВЕРТОЛЕТ “КУГЪР” НА ВОЕННОВЪЗДУШНИТЕ СИЛИ
ПОМОГНА ЗА СПАСЯВАНЕТО НА ПОСТРАДАЛИ АЛПИНИСТИ В
РИЛА
        Екипаж на вертолет “Кугър” от състава на 24 авиационна база помогна за спасяването на алпинистите, пострадали при падането на лавина в района на Седемте рилски езера.
        Вертолетът, който носи дежурство по аварийно-спасително осигуряване беше вдигнат след сигнал на Планинската спасителна служба, и постъпило искане в Националния военен център. Задачата по търсене и спасяване на бедстващи в труднодостъпната планинска местност беше изпълнена от 16:00 до 18:00 часа при сложни метеорологични условия – силен вятър и температура около 10 градуса под нулата.
        На борда на вертолета бяха и двама представители на ПСС, които помогнаха на екипажа за по-бързо намиране на района на падналата лавина.
        Мястото на злополуката беше откъм подветрената страна на планинския склон, което усложняваше пилотирането при захода и огледа на местността, и кацането на вертолета.
        В 16:30 часа вертолетът кацна в подножието на хълма, в максимална близост до екипите на ПСС и пострадалите.
        Алпинистите бяха пренесени до вертолета и транспортирани до летище Враждебна.
        По време на полета беше оказана първа медицинска помощ. Алпинистите са с хипотермия, единият от тях е по-тежко пострадал, но животът им е извън опасност.
        Командир на екипажа на вертолета е капитан Марин Тафков, втори пилот и инструктор е бригаден генерал Златко Златев, борден техник – офицерски кандидат Димо Костов и спасители – подполковник Красимир Андреев и старшина Петко Кирков.
        Участието на вертолета на ВВС в спасителната операция беше ограничено във времето /до залеза, в светлата част на деня/, но благодарение на максимално бързото и организирано действие на екипажа, бедстващите бяха спасени от премръзване.