17 септември 2021 г.

ЧЕТВЪРТА ВЪЗДУШНА ОБИКОЛКА НА БЪЛГАРИЯ


1_18


        На 21 и 22 септември ще се проведе Четвъртата въздушна обиколка на България.
        Посветена е на 16 октомври – Празник на авиацията и Военновъздушните сили, 105–та годишнина на изтребителната авиация, 70 годишния юбилей на полковата/базова организация на изтребителната, изтребително-бомбардировъчна и разузнавателна авиация, на 115 годишнина от подписването на Указ 28 от 20.04.1906 на княз Фердинанд за създаване на въздухоплавателно отделение, 60 години от изпращане на човек в Космоса и на 30 години на основните дейности на ВВС осигурили създаването на Музея на авиацията – Крумово.
        Обиколката се провежда под патронажа на президента на Република България и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев.
        Началото е поставено през 1917 година, когато е започнала организацията за първата въздушна обиколка, но тя не е завършила по правилата. На практика през 1926 година е проведена първата въздушна обиколка. Втората е през 2012 г. по повад на 100-годишнитата от първия боен полет на българската военна авиация, а третата – през 2015 г. по случай 100-годишнината на Българското самолетостроене.
        Обиколките се провеждат по инициатива на фондация „Български ВВС“ и Командванета на българските Военновъздушни сили. В настоящата, Четварта обиколка, активно участват като организатор на събитието и АОПА.
        Инициативата за обиколката се подкрепя от НВИМ-София и филиала му Музей на авиацията – Крумово, Асоциацията на ултралеката авиация (АУЛА), ТУ-София – филиал Пловдив и летище Пловдив.
        Тя ще се проведе на “щафетен” принцип, който осигурява включването на участници на всеки от планираните етапи по маршрута и на избрана от тях продължителност.
        На борда на самолетите, включени в Четвъртата въздушна обиколка, ще бъдат качени 9 броя гилзи (контейнери с пръст), с почва от първите български летища. Те ще бъдат дарение от Командването на ВВС за Музея на авиацията – Крумово.
        Маршрут на обиколката:
        • Ден първи: летище Крумово с прелитане над летище Кабиле, Приморско (кацане);
        • Ден втори: прелитане от Приморско до летище Балчик, прелитане над летще Щръклево, летище Долна Митрополия (кацане), излитане за местодомуване, а за носителите на дарението от Командването на ВВС, кацане на летще Крумово.
        Програмата включва:
        • На 21 септември 2021 от 10.00 часа на летище Крумово пред Музея на авиацията тържество с приветствия от Президента Румен Радев, Командира на ВВС генерал-майор Димитър Петров, председателя на УС на фондация „Български ВВС“ о.з. бригаден генерал Спас Спасов, от о.з. полк. професор Димитър Недялков и др.
        Излитането по маршрута ще се извърши до 11.00 часа, като старта със зелена ракета ще бъде даден от командира на ВВС.
        • На 22 септември 2021г., след кацането на летище Долна Митрополия в 12.00 часа, ще бъде организирано тържествено посрещане с приветствия на началника на ВВВУ “Георги Бенковски“ бригаден генерал Юлиян Радойски и командира на Военнвъздушната учебна база полковник Петър Банков.
        Излитането от Долна Митрополия е планирано за 14.30 часа, като стартът за продължаване на обиколката ще бъде даден от бригаден генерал Юлиян Радойски.
        Същия ден, след кацането на определените самолети на летище Крумово пред Музея на авиацията, бригаден генерал Димитър Иванов – командир на вертолетната авиобаза ще предаде на Музея на авиацията дарението от Командването на Военновъздушните сили.
        Краят на обиколката с червена ракета ще бъде даден от бригаден генерал Димитър Иванов.