18 август 2021 год.ПРОЩАВАМЕ СЕ С ГЕНЕРАЛ-ЛЕЙТЕНАНТ ИЛИЯ СИНАПОВ – ЕДИН
ДОБЛЕСТЕН ГЕНЕРАЛ И КОМАНДВАЩ ПВО И ВВС


        На 81 години завърши земния път на генерал-лейтенант Илия Синапов.
        За хората от състава на българските Военновъздушни сили, които са имали честта да го познават лично, като летец и командир, той е личност, надарена с висока ерудиция, лидерски качества, доблест, чест и размах в решенията и действията си, довели до значителни промени в развитието на летателната и бойната подготовка, системата за мотивация и социално-битово осигуряване на личния състав.
        След като завършва ВНВВУ “Г. Бенковски” в гр. Долна Митрополия, през 1964 г. постъпва на служба в 19 изтребителен авиационен полк – Граф Игнатиево. Това е летището, на което отдава най-голяма част от своя професионален път и където се изгражда като летец и командир. В 19-ти иап поетапно преминава през всички нива от младши пилот до командир на полк – длъжност, която заема като майор за времето от 1978 г. до 1979 г. Това е периодът, в който авиополкът в Граф Игнатиево поетапно преминава от експлоатация на самолет МиГ-19 към МиГ-21. Период, който наред с трудностите по приучването и пълното усвояване на новия самолет, с интензивната летателна и бойна подготовка, с високото натоварване в бойните дежурства, ще бъде запомнен и с ярката харизма на майор Синапов, брилянтен пилот, опитен иструктор, обаятелен командир и истински човек.
        На 11 ноември 1979 г. гост на 19 иап е министърът на народната отбрана армейски генерал Добри Джуров. Пред строя на личния състав на полка ген. Джуров връчва на командира на полка майор Илия Синапов преходно знаме и грамота за полк-първенец в системата на ПВО, ВВС и БНА за учебната 1978/79 г.
        Следва обучението му в Генерал-щабната академия “Ворошилов” в Москва.
        Кариерното му развитие по-нататък преминава през длъжностите заместник-командир на 10 САК и командир на Втора дивизия за ПВО. През септември 1987 г. му е присвоено висше офицерско звание “генерал-майор” и е назначен за началник на ВНВВУ „Г. Бенковски“.
        На 16 май 1990 г. е назначен за Командващ войските на ПВО и ВВС на Република България и му е присвоено звание “генерал-лейтенант”. По време на неговия мандат идват последните доставки и усвояването на нова и модерна за времето си авиационна, зенитно-ракетна и радиолокационна техника. Успешно се усвояват и влизат в бойна готовност изтрибителите МиГ-29, щурмовите СУ-25, ЗРК С-300, трикоординатните радари СТ-68. Ескадрилите в Узунджово и Балчик се превъоръжават с МиГ-21 бис, с което общия брой на тази модификация в България достига своя максимум от 72 бойни самолета.
        Една от „големите битки“, които води генерал-лейтенант Илия Синапов като командващ на ПВО и ВВС е подобряване условията на труд и почивка и адекватно възнаграждение на личния състав. Грижата му за хората е пословична.
        През януари 1992 г. е освободен от заеманата длъжност и назначен за главен инспектор по ВВС към Инспектората на МО. Въпреки тежките времена и новата позиция, той не престава да се бори за съхраняване бойния потенциал на ВВС и социално-битовото осигуряване на личния състав.
        През август 1993 г. е освободен от кадрова военна служба и преминава в запаса, но продължава да служи на Родината като главен ревизор на МО.
        Той беше летец от когото се учехме, командир, в който вярвахме, водач, който следвахме с ентусиазъм и жар. ЧОВЕК, който никога няма да забравим.

        ДЪЛБОК ПОКЛОН!