25 септември 2014 г.

ВОЕННОВЪЗДУШНИТЕ СИЛИ „ВОЮВАТ” В СРЕДА
НА РАДИОЕЛЕКТРОННИ СМУЩЕНИЯ
        Военновъздушните сили започнаха участието си в тренировката на НАТО „Ramstein Guard-8”. Тя се провежда от 22 септември до 3 октомври 2014 г. във въздушното пространство на България, Румъния и Гърция и на територията на нашата страна. Целта й е да се повиши подготовката на силите и средствата за противовъздушна отбрана на държавите от Алианса за действия в условия на радиоелектронни смущения.

        Тренировка с такъв характер се провежда за четвърта поредна година в България. Новото е, че за първи път сега тя се разиграва в двустранен формат от наша територия. В нея си партнират Военновъздушните сили на България и Италия. От българска страна вземат участие летателни екипажи на самолети МиГ-29 и МиГ-21, зенитно-ракетни дивизиони, радарни постове и командни пунктове. Италианските ВВС са представени от 3 ударни самолети Tornado и 3 многоцелеви изтребители Eurofighter Typhoon, които временно са пребазирани в авиобаза Граф Игнатиево.

        Самолетите Eurofighter Typhoon и Tornado за първи път участват в учение на българска територия.

        По време на „Ramstein Guard-8” у нас ще се пребазират и самолети-смутители на Северноатлантическия пакт. Със средствата си за радиоелектронна борба те ще опитват да „забиват” радарите на привлечените в операциите самолети, зенитно-ракетни комплекси и наземни радиолокационни станции. От своя страна пилотите и разчетите ЗРК и РЛС ще тренират бойна работа в условията на радиоелектронни смущения.

        Предвидено е летателните екипажи да отработват тактически прехвати и комплексни въздушни операции с групи от разнотипни самолети. Формациите ще се редуват в ролята на бранители и агресори. Докато самолетите-смутители осигуряват електронно прикритие на едната от страните, другата ще има за цел да преодолее смущенията и унищожи „неприятеля”.


самолетите – смутители