15 август 2014 г.

ЗАПОЧНА СЪВМЕСТНАТА ЛЕТАТЕЛНА ТРЕНИРОВКА
„ТРАКИЙСКИ ОРЕЛ 2014”
        От 14 агуст до 12 септември на територията на нашата страна се провежда съвместна българо-американска летателна тренировка „Тракийски орел 2014”.

        Полети ще се провеждат във временно отделени зони от въздушното пространство на България, включително и на малки височини.
        Мисиите и задачите ще се изпълняват от летателни екипажи на изтребители МиГ-29 и МиГ-21, щурмови самолети Су-25 на българските ВВС, и F-15 от 493-та авиационна ескадрила на ВВС на САЩ, базирана в Лейкънхийд, Великобритания.
        Днес, 15 август, американските изтребители се пребазираха на летище Граф Игнатиево.

        В хода на тренировката ще се изпълняват тактически прехвати на въздушни цели, маневрени въздушни боеве, отбранителни и настъпателни въздушни опереции.
        Зенитно-ракетни дивизиони от състава на ВВС ще изпълняват задачи по прикритие на стратегически обекти от критичната инфраструктура на страната. Бойната техника ще оперира от районите за постоянна дислокация.
        Съвместната тренировка се провежда в изпълнение на Споразумението между правителствата на България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната. Основната цел е да се повиши оперативната съвместимост на силите и средствата за ПВО на двете държави и да се усъвършенства подготовката за работа в международна среда при съвместно използване на договорените съоръжения и споделяне на ресурси.