23 май 2012 г.
ВВУБ „ГЕОРГИ БЕНКОВСКИ” ЩЕ УЧАСТВА В ЧЕСТВАНИЯТА
НА 136-ТА ГОДИШНИНА ОТ АПРИЛСКАТА ЕПОПЕЯ


        В духа на дългогодишното сътрудничество между Община Тетевен и Военновъздушната учебна база „Георги Бенковски” на 24 и 25 май 2012 г. военнослужещи от базата ще участват в отбелязането на 136-та годишнина от Априлскато въстание и героичната гибел на Георги Бенковски – главният апостол на 4-ти революционен окръг, създателят на Хвърковатата чета и патрон на авиобазата.
        На 24 май от 21:00 часа в района на централния площад на град Тетевен ще се проведе тържествената заря-проверка, с участието на представителни подразделения от ВВУБ „Г. Бенковски” и градски духов оркестър. Командващ зарята ще бъде подполковник Мануш Христов, а командирът на ВВУБ полковник Васил Лазаров ще изнесе тържествено слово за дейността и героичната гибел на Георги Бенковски.
        На следващият ден, 25 май, мероприятията ще продължат в местността „Костина” край село Рибарица, където от 11.00 часа почетният караул от състава на базата ще отдаде военни почести на лобното място на Георги Бенковски.
        Гражданите и гостите на община Тетевен ще станат свидетели на историческата възстановка от онова славно време. Организатор и основен участник в провеждането й са членовете на Национално дружество „Традиция”.