20 март 2012 г.
ВОЕННОВЪЗДУШНИТЕ СИЛИ ДЕМОНСТРИРАТ
СПОСОБНОСТИ В МНОГОНАЦИОНАЛНА СРЕДА


        Продължава участието на вертолетния модул за развръщане от 24-та авиобаза в съвместната ротационна подготовка в Тренировъчния център на Силите на САЩ в Хохенфелс, Германия.

        Екипажите на вертолети AS-532 AL участват в сухопътни операции в рамките на подготовката във взаимодействие със подразделенията на 173-та въздушнопреносима бригада на Сухопътните войски на САЩ в Европа и батальон от 61-ва Стрямска механизирана бригада.

        В хода на учението се изпълняват задачи по десантиране на войски и бойна техника, тактически транспорт в зоната на операцията, превоз на товари и бойна техника на външно окачване, медицинска евакуация на ранени от бойното поле (CASEVAC) и VIP полети. Планирането, участието в операциите и изпълнението на задачите се провежда съвместно с авиационния компонент на домакините от Многонационалния Център за Подготовка в Хохенфелс.

        По време на проведения на 16 март Ден за високопоставени гости на съвместната подготовка заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова даде висока оценка на пилотите и инженерно-техническия състав, и изрази изключителното си задоволство от високия професионализъм, демонстриран от членовете на Модула за ръзвръщане.

        Признание и най-добри отзиви за способностите на Модула изразяват и домакините, които очакват следващото съвместно участие в ротационната подготовка през октомври и ноември тази година.