19 март 2012 г.
ТЪРЖЕСТВЕНО ЧЕСТВАНЕ НА 60 ГОДИНИ ОТ
СЪЗДАВАНЕТО НА РАДИОТЕХНИЧЕСКИ ВОЙСКИ


        На 18 март се навършиха 60 години от създаването на Радиотехническите войски.
        Тържествата по повод юбилейната годишнина започнаха в петък със събрание в Националния военноисторически музей. В словото си командирът на 1-ви радиотехнически полк полковник Борислав Петров проследи десетилетната история на рода войски, от ротите за въздушно наблюдение до съвременните радиолокационни станции и участието на РТВ в единната система за ПВО на НАТО.
        В чест на юбилея в музея беше представена експозиция на елементи и системи от радиолокационна техника и изложба на художествени фотографии.

        Тържественото честване на Празника на Радиотехнически войски ще се проведе на 20 март от 14:00 часа в Централния военен клуб. На събрание-концерт ще бъдат наградени военнослужещи и цивилни служители, отличени със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната и командира на Военновъздушните сили.


        Радиотехнически войски са приемник на създадената през 1940 г. Въздушно-предупредителна служба. През 1952 г. батальоните за въздушно наблюдение, оповестяване и свръзка са реорганизирани в три полка, с което се поставя началото на Радиотехнически войски.
        Днес РТВ са основна съставна част на системата за Противовъздушна отбрана на страната. Те водят непрекъснато разузнаване и контрол на въздушното пространство на Република България.
        Формированията от РТВ участват в Интегрираната система за ПВО на НАТО и в осигуряване на учебно-бойната дейност на авиацията и зенитно-ракетните войски.